miércoles, 21 de marzo de 2012

COMENTARI D'UNA IMATGE

Comentari d'una imatge del Crack del 29





La imatge que ens proposem analitzar pertany a l’àmbit social respecte a la seva naturalesa, ja que hi apareixen dues persones anònimes.

Es tracta d’una imatge fotogràfica ambientada en el 1929, concretament a la època del crack del 29. La fotografia representa dos manifestants que es troben a Wall Street exigint els seus drets a causa de la crisi econòmica del 1929.

Per a fer un anàlisi exhaustiva de la imatge s’hi aprecien dos homes portant pancartes repletes de missatges, entre els quals destaca: “Wanted a decent job” (es busca un treball decent).

A més, podem observar que els dos homes van vestits formalment, amb americana, pantalons i corbata.

Les principals característiques de la imatge en quant al format són el color blanc i negre, l’enquadrament va dirigit al primer pla dels dos manifestants, els quals juguen el paper principal en la fotografia, i la gent del darrera es mostren difuminats, els quals fan de darrera fons.

La llum de la imatge és la pròpia del carrer, ja que fou captada en ple Wall Street. A més s’hi aprecien faroles i alguns edificis. El fet de que hi hagi gent per el carrer pot fer pensar que fos una manifestació.

Com ja hem nombrat, la imatge està situada en el crack del 29. El 1929 fou un període d’entreguerres , perquè tal i com indica el seu nom és la fracció de temps que compren entre les dues guerres: la primera Guerra Mundial (1914-1918) i la segona Guerra Mundial (1939-1945).

En finalitzar la primera Guerra Mundial i pel fet que Estats Units havia ajudat a Europa a guanyar la guerra, Estats Units demanà els deutes de guerra.  Però en acabar la guerra, Europa estava completament destrossada i no podia pagar a EE.UU. Així doncs, Estats Units decidí un cop més ajudar a Europa perquè es recuperés, i a més també va ajudar a Alemanya perquè aquesta es pogués recuperar i li pagués les reparacions de guerra. 

Per tant, EE.UU fabricà una gran quantitat de material, concretament armament, el qual exportava a Europa. Així, a les fàbriques hi havia molta més feina, fins a tal punt que hi va haver un moment en que no hi havia atur i es van haver de fer torns per a treballar.

El fet que tothom fes feina, va fer que la gent tingués molts diners, els quals gastava. Molts de joves s’independitzaren, per tant es construïen més cases. És a dir, tot era una ronda, com que tothom tenia diners i els gastava, el funcionament econòmic era eficient.

Als anys 20-30 aparegué el petroli, el qual causà un boom en la tecnologia, ja que van aparèixer els primers cotxes, la nevera i la radio. D’aquí que s’anomenin “els feliços anys 20”.

Tot això va fer que la gent s’acostumés a comprar a terminis, és a dir, els bancs feien préstecs que després la gent havia de tornar a parts juntament amb uns interessos que determinava el banc.

No obstant, un cop tothom tingué tots els productes i ja no necessitava comprar-ne més, el mercat s’estancà i la economia deixa de fluir de tal manera que es creà una crisi. La gent es quedà sense feina, ja que les botigues i els empresaris  van tenir que despedir obrers perquè no els podien pagar ja que no guanyaven prou perquè la gent ja no comprava. A més, tota la gent que es quedà sense feina tenia un deute amb el banc, per tant no podien pagar els préstecs que havien et anteriorment.

Per altra banda, molta gent havia invertit en accions que també van baixar el seu valor. També, Estats Units va arrossegar a tota Europa darrera seu, ja que era EE.UU qui venia tota la producció a Europa. D’aquí que en diem que va ser una crisi mundial.

Per tant, en la fotografia  podem veure que els dos manifestants estan demanat un treball digne per tal de poder reactivar la seva economia i pagar els deutes que tenien amb el banc. I així com aquests dos homes, molta gent també es manifestava.

La imatge representa amb actitud i autenticitat moltes de les situacions que es van produir aquell famós 1929 a Wall Street.

En conclusió, amb aquesta fotografia et pots ficar a la pell d’un treballador dels Estats Units, que es quedà sense feina, i entendre la seva situació econòmica. I fins i tot els moments de desesperació que van poder viure.

Per acabar, la imatge fa una crítica a la crisi del 1929, degut a la falta de treball i al mal funcionament de la economia. 

0 comentarios:

Publicar un comentario